Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU

Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

Κως (Πόλη)
 
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα Κω (ΔΙΙΚ ) είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, ύστερα απο πρωτοβουλία του χειρουργού/ουρολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του.

Στις 25/11/1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και στις 20/9/1979 εγκαινιάσθηκε το κτίριο του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που περιέχει δύο αίθουσες συνεδρίων και μικρούς βοηθητικούς χώρους.

Η έκταση του οικοπέδου του ΔΙΙΚΩ σήμερα ανέρχεται σε 380.000 τετραγωνικά μέτρα. Ολόκληρο το οικόπεδο απλώνεται σε μία πλαγιά και τα υψόμετρα του κειμένονται απο 60 έως 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδική θέα από την τριγύρω περιοχή, από την πόλη της Κω και από την Μικρά Ασία, πέρα από την θάλασσα.

Βρίσκεται περίπου 1/2 χλμ. ανατολικά του Ασκληπιείου και 3,5χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης της Κω και το βόρειο όριο του συμπίπτει με τον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ασκληπιείο.

Το οικόπεδο απλώνεται στην πλαγιά μίας λοφοσειράς ύψους 670 μέτρων.Στην χλωρίδα της περιλαμβάνονται πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, διάφορα είδη θάμνων και δεκάδες είδη αγριολούλουδων, που κάθε άνοιξη μετατρέπουν το οικόπεδο του Ιδρύματος σ’ ένα πανέμορφο πολύχρωμο μωσαϊκό.

Το ΔΙΙΚ διοργανώνει κάθε χρόνο τις Αμφικτυονίες - εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα. Σκοπός των Αμφικτυονιών είναι η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Συλλόγων, Εταιρειών και Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η ανταλλαγή απόψεων, η άμιλλα και η καλοπροαίρετη φιλική κριτική θεώρηση των συμπερασμάτων νέων και παλαιών φίλων της Ιατρικής και της Ηθικής Δεοντολογίας. Η 4η Αμφικτυονία που διοργανώθηκε 25-30/6/2013 είχε ως θέμα : Ιπποκρατική Ιατρική - Μεσογειακή Διατροφή - Ασκληπιεία.


Τα φυτά και βότανα του Ιπποκράτη

Πολύτιμα φυτά αλλά και βότανα της ελληνικής χλωρίδας που για τον Ιπποκράτη αποτελούσαν το φάρμακο για κάθε ασθένεια, παίρνουν ζωή σε έναν φυσικό χώρο γύρω από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα στην Κω.  Εμπνευστές αυτού του έργου είναι ένα ζευγάρι γερμανών αρχιτεκτόνων χώρου, που ο στόχος τους ήταν να αναδείξουν τα ιπποκρατικά φυτά χωρίς να αλλοιώσουν τον περιβάλλοντα χώρο και μαζί με την βοήθεια μιας Ελληνίδας Δρ Βοτανολόγου, όπου συντέλεσε στην αποκωδικοποίηση των φυτών, δημιούργησαν το 2007 τον κήπο του Ιπποκράτη, αποτελώντας μια μικρή όαση με φυτά που περιλαμβάνονται στην ιπποκρατική συλλογή μέσα στην έκταση του Ιπποκράτειου Ιδρύματος.

Η ερευνητική ομάδα έκανε προσπάθειες να αναβιώσει τον συγκεκριμένο κήπο. Είναι ένας υπαίθριος χώρος όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας όλα τα βότανα άγρια και μη, που χρησιμοποίησε ο Ιπποκράτης στην πρακτική του.

Για να βοηθηθούν περισσότερο οι επισκέπτες του Ιδρύματος έχουν τοποθετηθεί σε κάθε είδος βοτάνου μια σήμανση με τις πληροφορίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες του καθενός καθώς και ένα φωτογραφικό υλικό. Στην διαδρομή του μέσα στον κήπο, ο επισκέπτης θα βρει πολλά αυτοφυές βότανα όπως ​λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, υπέρικο, μάραθο, μαντζουράνα, δάφνη, μυρτιά, ιεροβότανο, μανδραγόρας, ρείκι κ.α. άγριους κέδρους, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα όπου βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.

Πληροφορίες

Διεύθυνση

Ασκληπιού Πλατάνι, T.Θ. 288, Κως 85300

Τηλέφωνο

+30 2242 0 22131
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα .
 
 
 
Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.