Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU

Καρδάμαινα

 
Η Καρδάμαινα είναι ένα όμορφο παραλιακό χωρίο περίπου 30χλμ από την πόλη της Κω και μόλις 6χλμ από το αεροδρόμιο.
 
Η αρχαία Αλάσαρνα, ένας από τους 6 αρχαίους δήμους του νησιού, υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της εποχής, όπως μαρτυρούν ο ναός του Απόλλωνα και άλλοι, μικρότεροι ναοί, της αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Κάθε καλοκαίρι εδώ και 30 χρόνια περίπου πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νεολιθικά, γεωμετρικά και κλασικά κατάλοιπα υποδεικνύουν τη συνέχεια της κατοίκησης στην αρχαία πόλη της Αλάσαρνας, η οποία άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και διατήρησε το σφρίγος της στη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική εποχή. Ο οικισμός, το νεκροταφείο και οι τέσσερις βασιλικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, σε συνδυασμό με τα πλούσια ευρήματα, μαρτυρούν μια ακμάζουσα πόλη με εργαστηριακές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και ζωηρή εμπορική δραστηριότητα. Οι σύγχρονοι κάτοικοι μετοίκησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό το 1865, γι’αυτό η Καρδάμαινα θεωρείται ο νεώτερος οικισμός του νησιού.
Η Καρδάμαινα, για χρόνια ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο. Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών όλων των εθνικοτήτων, μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.
Το τοπίο συνθέτουν από τη μία πλευρά καταπράσινες καλλιέργειες και δέντρα και από την άλλη 6 χλμ. πανέμορφης ακτογραμμής με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά. Σε όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν οργανωμένες και μη παραλίες, με βαθιά, παγωμένα νερά και βότσαλα αλλά και ρηχά, ζεστά νερά με χρυσαφένιες αμμουδιές. Σε αρκετές από τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν εγκαταστάσεις για beach volley και πλήθος θαλάσσιων σπορ, όπως καταδύσεις και ψάρεμα.
Η πλούσια αγορά περιλαμβάνει τα πάντα -από παραδοσιακά προϊόντα έως τις πιο σύγχρονες επιλογές. Ανάλογες είναι και οι επιλογές στη διασκέδαση -από παραδοσιακά καφενεία και ουζερί, εστιατόρια με γεύσεις από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, μοντέρνες καφετέριες και μπαράκια αλλά και νυχτερινά κέντρα για όλα τα μουσικά γούστα.
Κάνοντας μια βόλτα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Καρδάμαινας, περιηγηθείτε οπωσδήποτε στις δύο μόνιμες εκθέσεις που στεγάζονται στο κτίριο του Δημαρχείου και αφορούν τη Λαογραφία και το Παραδοσιακό Καρδαμιώτικο Σπίτι και τη Ναυτική Παράδοση του τόπου αντίστοιχα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα “Αλασάρνεια” περιλαμβάνουν πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αθλοπαιδίες κ.ά., ενώ προς το τέλος του καλοκαιριού, στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου με ένα λαμπρό πανηγύρι.
Από το λιμάνι της Καρδάμαινας μπορεί κανείς να επισκεφθεί καθημερινά την γειτονική γραφική Νίσυρο με το ηφαίστειο ή να οργανώσει εκδρομές στην παραλία της Αγιάς Ειρήνης και άλλους κοντινούς προορισμούς.


Μικρότερα αξιοθέατα στον οικισμό:

Βασιλική της Αγίας Θεότητας: Βρέθηκε έπειτα από ανασκαφές του 1900. θεωρείται από τα πρώτα χριστιανικά κτίσματα που βρέθηκαν στο νησί της Κω, αφού χρονολογείται από το 5ο αιώνα μ.Χ. Παρόλα αυτά δεν είναι καλοδιατηρημένη.  Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κτίστηκε από υλικά του ναού του Απόλλωνα που επίσης βρίσκεται στην Καρδάμαινα, στην ζώνη της Αγίας Θεότητας.
 
 
 
System.ArgumentOutOfRangeException: Specified argument was out of the range of valid values. Parameter name: displayName at Microsoft.SharePoint.SPFieldCollection.get_Item(String displayName) at dataverse.web.controls.kosportal.aeg.ViewItem.<>c__DisplayClass118_0.b__0() in \\adam\D$\depot_svn\KosPortal\trunk\dataverse.web.controls.kosportal.aeg\dataverse.web.controls.kosportal.aeg\ViewItem.cs:line 1291
Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.