Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU

Πολιτισμός & Παράδοση

  • Πολιτισμός & Παράδοση
  • Πολιτισμός & Παράδοση
  • Πολιτισμός & Παράδοση
  • Πολιτισμός & Παράδοση
  • Πολιτισμός & Παράδοση
Η επί μακρόν κατοχή της Κω από ξένους κατα​​κτητές μέχρι το πρόσφατο παρελθόν (1948) έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την πολιτιστική παιδεία των κατοίκων. Παράλληλα, ο τοπικός πολιτισμός και η παράδοση επηρεάστηκε έντονα από τα γεωργικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα των κατοίκων που κυριάρχησαν μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της Κω στον τομέα του τουρισμού και η ανάγκη της προσφοράς πολιτιστικών δρώμενων προς τους τουρίστες σε συνάρτηση με τη συναναστροφή των κατοίκων με αυτούς εμπλουτίζουν τον τοπικό νησιωτικό πολιτισμό με ξένες, ευρωπαϊκές κυρίως επιρροές.

Η μουσική και ο χορός είναι οι κύριες πολιτιστικές δράσεις των κατοίκων που συνδέονται με την παράδοση, την ορθόδοξη εκκλησιαστική πίστη και τις εποχές της καλλιέργειας και της συγκομιδής των προϊόντων. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτές οι τέχνες των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών και της Βυζαντινής μουσικής δεν παρουσιάζονται από λίγους εκτελεστές, αλλά αποτελούν στοιχείο συλλογικότητας των κατοίκων που συμμετέχουν ενεργά σε δεκάδες πανηγύρια και εκκλησιαστικές γιορτές, σε γάμους και σε οικογενειακές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, δεκάδες σύλλογοι διατήρησης της παράδοσης, εκπαιδευτήρια και ιδιωτικές σχολές μεταβιβάζουν γνώσεις στα νέα παιδιά.

Τελευταία αναπτύσσονται οι τέχνες της ζωγραφικής, του θεάτρου, της κεραμοποιίας των πνευστών μουσικών οργάνων. Σημαντικό μερίδιο του πολιτισμού της Κω καταλαμβάνει η ενασχόληση σημαντικού μέρους των κατοίκων με την αρχαία ιστορία, ιδιαίτερα με ότι συνδέεται με την Ελληνιστική εποχή και τον Ιπποκράτη. Μεγάλο τμήμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του νησιού εμφανίζεται και παρουσιάζεται προς τους κατοίκους και τους τουρίστες στο πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων των «Ιπποκράτειων» του Δήμου της Κω, στις οποίες συχνά συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Γάμος στην Κω


Γάμος στην Κω 
Η Κως αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων για την τέλεση του  γάμου τους, αφού χάρη στην υπέροχη φύση και τις καταπληκτικές παραλίες, υπάρχουν οι συνθήκες για να μείνει αξέχαστο το γεγονός. Οι γάμοι που τελούνται είναι είτε θρησκευτικοί είτε πολιτικοί.

Ο θρησκευτικός ορθόδοξος χριστιανικός γάμος μπορεί να γίνει στα πανέμορφα ξωκλήσια που στολίζουν το νησί ή στις μεγάλες και εντυπωσιακές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Νικόλαος στο κέντρο της Κω, ο Αη Γιώργης στην πανέμορφη Ζία και η ιστορική εκκλησία της Υπαπαντής με θέα το Αιγαίο.

Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται στο Δημαρχείο ή, εφόσον ακολουθηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε ξενοδοχεία και πολυτελή εστιατόρια που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την τέλεση του γάμου.
 
Χαρακτηριστικοί είναι οι γάμοι που τελούνται στο παραδοσιακό σπίτι στην Καρδάμαινα ή στο λιμανάκι και στον Άγιο Στέφανο στην Κέφαλο, όπως επίσης, και οι γάμοι που τελούνται στην παραλία μεγάλων ξενοδοχείων της Κω, καθώς και σε λόφους λίγο έξω από την πόλη, με θέα από το λιμάνι μέχρι τα απέναντι παράλια. Συχνά ο γαμπρός περιμένει τη νύφη με παραδοσιακά τραγούδια και μουσικά όργανα. Το ζευγάρι κάνει βόλτα στο ιστορικό κέντρο με άσπρα άλογα και άμαξα, απολαμβάνοντας τη γιορτή σε ένα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του νησιού. ​​​​​​​​​​​​
Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.